Staatssecretaris Jetta Klijnsma van Sociale Zaken vindt het goed dat de grote pensioenfondsen “tijdig en eerlijk communiceren over pensioenrisico’s”.

Dat zei de bewindsvrouw donderdag in reactie op de waarschuwing van onder meer ABP en PFZW dat de kans groter is geworden dat ze in 2017 moeten gaan korten op de pensioenen.

Klijnsma wijst erop dat nog niet zeker is dat er volgend jaar gekort moet worden. Onder de huidige financiële omstandigheden is dat namelijk nog niet nodig.

“Maar dat zou volgend jaar mogelijk wel aan de orde kunnen zijn, zeggen de fondsen, als de rente en de beurzen verder zakken en daardoor ook de dekkingsgraden. Dat ligt aan de omstandigheden op de financiële markten, wereldwijd”, aldus de staatssecretaris. “Het kabinet houdt dit zeer nauwlettend in de gaten”, benadrukt ze.

Pensioenregels aanpassen

Martin van Rooijen, Eerste Kamerlid voor 50PLUS en voorzitter van gepensioneerdenkoepel KNVG, pleit ervoor om de nieuwe regels voor pensioenfondsen die vorig jaar zijn ingevoerd, nu al weer aanpassen. Volgens hem wordt ten onrechte het beeld geschetst dat de dreigende pensioenkorting bij de grote pensioenfondsen onvermijdelijk is.

"Door de nieuwe pensioenwetgeving worden de pensioenfondsen gedwongen hun verplichtingen te berekenen met een kunstmatig lage rente, terwijl de daadwerkelijke opbrengst van de beleggingen vele procenten hoger ligt", zegt Van Rooijen.

De ouderenvoorman, die in de jaren zeventig staatssecretaris van Financiën was, wijst erop dat gepensioneerden al jaren aan koopkracht moeten inleveren. Het kabinet kan volgens hem best tijdelijk de regels aanpassen, waardoor kortingen in 2017 niet nodig zijn.

Van Rooijen voegt toe dat politici in Den Haag er zeker belang bij kunnen hebben om nog snel met een oplossing te komen. Hij merkt op dat als er volgend jaar gekort moet worden, die korting namelijk ingaat precies rond de tijd dat ook nieuwe verkiezingen voor de Tweede Kamer zijn gepland.

Het steekt de 50PLUS-politicus ook dat het kabinet bij de recente belastingverlaging van 5 miljard euro de ouderen als enige bevolkingsgroep heeft uitgesloten van voordelen. Hij dringt erop aan dat het kabinet ook die maatregel heroverweegt en de ouderen alsnog een deel van de belastingverlaging doet toekomen.

'Pensioenstelsel aanpassen aan deze tijd'

De Pensioenfederatie meent dat de nijpende financiële situatie van de grote pensioenfondsen de noodzaak onderstreept om na te denken over de toekomst van het Nederlandse pensioenstelsel.

"Ons stelsel heeft jarenlang heel goed gewerkt. Maar het gaat nu al weer een aantal jaar wat minder. We moeten goed nadenken over hoe we het stelsel kunnen aanpassen aan deze tijd'', zei een woordvoerder van de koepelorganisatie donderdag.

Hij wees daarbij niet alleen op de lage rente waarmee pensioenfondsen tegenwoordig te maken hebben, maar ook op zaken als vergrijzing en het toegenomen aantal zzp'ers. In Den Haag is de politiek al enkele jaren bezig met nadenken over hoe het hele systeem verbeterd kan worden. Dat de grote fondsen er afgelopen kwartaal een stuk slechter voor zijn komen te staan, laat volgens de zegsman zien hoe belangrijk die discussie is.

De situatie is er in januari alleen maar slechter op geworden, weet de Pensioenfederatie. De zogeheten actuele dekkingsgraden van de fondsen zijn in de loop van de maand verder naar beneden gegaan.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl